Zanieczyszczenie chemiczne ma miejsce, gdy żywność jest skażona naturalną lub sztuczną substancją chemiczną. Powszechnymi źródłami zanieczyszczenia chemicznego mogą być: pestycydy, herbicydy, leki weterynaryjne, skażenie ze źródeł środowiskowych (woda, zanieczyszczenie powietrza lub gleby), zanieczyszczenie krzyżowe podczas przetwarzania żywności, migracja z materiałów opakowaniowych żywności, obecność naturalnych toksyn lub stosowanie niedozwolonych dodatków do żywności i substancji zafałszowujących.
Ser koryciński cena a zanieczyszczenie biologiczne
Zanieczyszczenia chemiczne mają zwykle następujące cechy charakterystyczne:
- Nie są one celowo dodawane.
- Zanieczyszczenie może wystąpić na jednym lub kilku etapach produkcji żywności.
- Choroba prawdopodobnie wystąpi, jeśli konsumenci spożyją ich wystarczająco dużo.
Zanieczyszczenie biologiczne odnosi się do żywności zanieczyszczonej substancjami produkowanymi przez żywe organizmy, takie jak ludzie, gryzonie, szkodniki lub mikroorganizmy. Dotyczy to skażenia bakteryjnego, wirusowego lub pasożytniczego, które jest przenoszone przez ślinę, odchody szkodników, krew lub kał. Zapraszamy do degustacji czystego ekologicznie, nie skażonego sera korycińskiego z czosnkiem https://serowarpodlaski.pl/ser-korycinski/z-czosnkiem/.
Zanieczyszczenie bakteryjne jest najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego na świecie. Jeśli w środowisku występuje wysoki poziom skrobi lub białka, wody, tlenu, obojętny poziom PH i temperatura pomiędzy 5ºC a 60ºC (strefa zagrożenia), bakterie prawdopodobnie przetrwają..
- Do maja 2018 r. 26 stanów w Stanach Zjednoczonych potwierdziło wybuch epidemii szczepu bakterii E. coli O157:H7. Kilka badań wskazuje, że skażenie może pochodzić z regionu uprawy Yuma, Ariz.
- Ognisko to, które rozpoczęło się 10 kwietnia, jest największym od dziesięciu lat amerykańskim rozbłyskiem E. coli. W Kalifornii zmarła jedna osoba. Najczęstsze objawy E. coli to biegunka, krwawawa biegunka, bóle brzucha, nudności i wymioty.
Ser koryciński cena to nie przypadek
ISO 22000 jest normą opracowaną przez Międzynarodową Organizację Normalizacyjną zajmującą się bezpieczeństwem żywności. Jest to ogólna pochodna normy ISO 9000.
Norma ISO 22000: Międzynarodowa norma ISO 22000 określa wymagania dla systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności, który obejmuje interaktywną komunikację, zarządzanie systemem, programy wstępne, zasady HACCP. ISO 22000 została po raz pierwszy opublikowana w 2005 roku. Jest to zwieńczenie wszystkich wcześniejszych prób podejmowanych z wielu źródeł i obszarów bezpieczeństwa żywności w celu zapewnienia produktu końcowego, który jest jak najbezpieczniejszy od patogenów i innych zanieczyszczeń.
Co 5 lat normy są poddawane przeglądowi w celu określenia, czy konieczna jest rewizja, aby zapewnić, że normy pozostają tak istotne i użyteczne dla przedsiębiorstw, jak to tylko możliwe.
W raporcie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2003 r. stwierdzono, że około 30% zgłoszonych przypadków zatruć pokarmowych w europejskim regionie WHO występuje w domach prywatnych. Według WHO i CDC w samych Stanach Zjednoczonych rocznie w 76 mln przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową prowadzi do 325 000 hospitalizacji i 5 000 zgonów.
Zapraszamy do kontaktu w sprawie zakupu sera korycińskiego https://serowarpodlaski.pl/kontakt/