• Strona główna
Sałatka z serem korycińskim
niedziela, 03 Marzec 2019 / Aktualności

Sery korycińskie – typowe tematy kulinarne

Fizyka, chemia i matematyka mają zasadnicze znaczenie dla zrozumienia oraz zrozumienia produktów i działań inżynieryjnych w przemyśle spożywczym. Inżynieria żywności obejmuje szeroki zakres działalności. Inżynierowie żywności zatrudnieni są w przemyśle spożywczym, maszynach spożywczych, opakowaniach, produkcji składników, oprzyrządowania i kontroli.

Sery korycińskie – tematyka otwarta

Firmy projektujące i budujące zakłady przetwórstwa spożywczego, firmy konsultingowe, agencje rządowe, firmy farmaceutyczne i zdrowotne zatrudniają również inżynierów żywności. Konkretne działania w zakresie inżynierii żywności obejmują:

  • leki/produkty żywnościowe;
  • projektowanie i instalacja procesów produkcji żywności/biologicznej/farmaceutycznej;
  • projektowanie i obsługa przyjaznych dla środowiska systemów przetwarzania odpadów;
  • marketing i wsparcie techniczne dla zakładów produkcyjnych.

W rozwoju inżynierii żywności jednym z wielu wyzwań jest wykorzystanie nowoczesnych narzędzi, technologii i wiedzy, takich jak obliczeniowa materiałoznawstwo i nanotechnologia, do opracowania nowych produktów i procesów. Jednocześnie poprawa jakości, bezpieczeństwa i bezpieczeństwa pozostaje kluczowym zagadnieniem w badaniach nad inżynierią żywności. Opracowywane są nowe materiały i techniki pakowania w celu zapewnienia większej ochrony żywności, a także pojawiają się nowe technologie konserwacji.

 

Więcej o produkcji i przetwórstwie w  Serowar Podlaski

 

Ser naturalny z Korycina

 

Sery korycińskie jako dodatek do żywności

Ponadto, kontrola procesu i automatyzacja regularnie pojawiają się wśród najważniejszych priorytetów określonych w inżynierii żywności. Zaawansowane systemy monitorowania i kontroli są opracowywane w celu ułatwienia automatyzacji i elastycznej produkcji żywności. Ponadto, oszczędność energii i minimalizacja problemów środowiskowych są nadal ważnymi kwestiami z zakresu inżynierii żywności, a w zarządzaniu odpadami, efektywnym wykorzystaniu energii oraz redukcji ścieków i emisji w produkcji żywności poczyniono znaczne postępy.

  • Postępy w klasycznych działaniach jednostek w inżynierii stosowanej w produkcji żywności
  • Postępy w transporcie i przechowywaniu płynnej i stałej żywności
  • Rozwój w dziedzinie ogrzewania, schładzania i zamrażania żywności
  • Zaawansowany transfer masy w żywności
  • Nowe chemiczne i biochemiczne aspekty inżynierii żywności oraz wykorzystanie analizy kinetycznej
  • Nowe techniki odwadniania, przetwarzania termicznego, przetwarzania termicznego, wytłaczania, koncentracji płynnych produktów spożywczych, procesów membranowych i zastosowań membran w przetwórstwie żywności
  • Okres przydatności do spożycia, wskaźniki elektroniczne w zarządzaniu zapasami oraz zrównoważone technologie w przetwórstwie żywności
  • Nowoczesne technologie opakowaniowe, czyszczące i sanitarne.
  • Opracowanie systemów czujników jakości i oceny bezpieczeństwa.

Do sałatek proponujemy ser koryciński z czarnuszką https://serowarpodlaski.pl/ser-korycinski/z-czarnuszka/

 

Bezpieczeństwo żywności jest dyscypliną naukową opisującą postępowanie z żywnością, przygotowywanie i przechowywanie żywności w sposób zapobiegający chorobom przenoszonym przez żywność. Występowanie dwóch lub więcej przypadków podobnych chorób wynikających z połknięcia zwykłej żywności jest znane jako ognisko choroby przenoszonej przez żywność.

Przeczytaj również

  • Ser koryciński z dodatkami

    Ser koryciński cena a zanieczyszczenie chemiczne

    Zanieczyszczenie chemiczne ma miejsce, gdy żywn...
  • deska serów korycińskich

    Serowarstwo a bezpieczeństwo żywności

    Obejmuje to szereg rutyn, których należy przest...
  • pyszne sery korycińskie

    Ser koryciński – powszechne zastosowania kulinarne

    Ricotta affumicata (wędzona ricotta) jest podob...
  • Naturalny ser z Korycina

    Ser koryciński a zanieczyszczenie żywności

    W Tunezji rygor z miasta Béja jest zbliżony do ...

Nasi partnerzy

TOP
Ta strona używa ciasteczek (cookies). Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Akceptuję Czytaj więcej